
  
 

FLEXIBLE BENEFIT PLAN 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
1. Q. What categories of benefits are available under the Flexible Benefits Plan? 
 

A. Health Care Reimbursement Account  
Dependent Care Reimbursement Account  

 
2. Q. What are Flexible Reimbursement Accounts? 
 

A. A Flexible Reimbursement Account, also known as a Flexible Spending Account (FSA), 
reimburses participating employees for certain eligible incurred expenses and is funded 
from each employee’s salary reduction contributions.  In other words, if you participate 
in a Reimbursement Account, you will have deductions made from your salary on a pre-
tax basis, which is reimbursable to you upon submission of claims for eligible expenses, 
without having to pay taxes on this income. 

 
3. Q. How are employees able to have these options? 
 

A. The pre-tax contribution of Reimbursement Plans is allowed under Section 125 of the 
Internal Revenue Code.  It is a tax-favored benefit that can only be extended by an 
employer to its employees. 

 
4. Q. If I elect to redirect my compensation, how can this benefit me? 
 

A. The greatest advantage is the tax savings.  Since a Flexible Benefit Plan uses pre-tax 
dollars for reimbursement of personal expenses, you reduce your income taxes and social 
security tax by reducing the portion of your salary which is subject to taxation. 

 
5. Q. Will everyone save the same amount of money when contributions are made on a 

pre-tax basis? 
 

A. No.  The amount saved will depend on individual circumstances.  Savings will vary and 
will be based on, among other things, the health plan option you choose, whether you 
have individual or family coverage, the number of withholding allowances that you claim 
on your taxes and amounts contributed to the Reimbursement Plans. 

 
6. Q. If I redirect part of my pay, won't I make less money? 
 

A. No.  Your spendable earnings increase by the amount of tax savings. 
 
7. Q. Will I see a change in my gross salary on my paycheck? 
 

A. No.  You will see a reduction in the taxes withheld from your salary on your check but 
you will not see a reduction in gross pay.  The reduction in gross salary will be shown on 
your W2. 
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8. Q. Can I change my pre-tax contribution to the Flexible Benefit Program during the 
year? 

 
A. If contributions are made to a Dependent Care Reimbursement account on a pre-tax basis, 

the IRS allows changes under certain circumstances during the Plan year.  The basis for 
allowing changes is similar to those family status changes that allow changes under the 
group medical plan.  If contributions are made to a Health Care Reimbursement Account 
on a pre-tax basis, changes are allowed only if the amount contributed is being increased. 
The basis for allowing changes is similar to those family status changes that allow 
changes under the group medical plan, such as: marriage, divorce, birth or adoption of a 
child, death of a spouse and/or a dependent, termination or commencement of 
employment by a spouse, switching from part-time to full-time employment (or vice 
versa) on the part of the employee or spouse, unpaid leave of absence by employee or 
spouse, or a significant change in the family’s health coverage attributable to the spouse’s 
employment or loss of dependent status. 

 
Your contribution could not be changed if, for example, your want to switch mid-year 
from family to individual coverage or to drop coverage entirely under the Plan so that 
you or members of your family could bE covered under another employer’s plan.  You 
also could not have your spouse or dependents enroll mid-year because coverage under 
another employers plan became too expensive.  The IRS imposes restrictions as a trade-
off for a tax benefit.  They want to avoid what they consider arbitrary changes in 
contributions that are treated in a tax-favored manner. 

 
9. Q. What happens if I need to add or delete a dependent during the year and that 

change affects the type of insurance coverage (individual or family) I have? 
 

A. If you wish to add or delete a dependent because of a change in family status, you must 
contact your Health Benefits Administrator.  This procedure remains the same.  The 
administrator will complete the required form and your contribution(s) will change 
accordingly. 

 
10. Q. What affect will participation in a Flexible Benefits Plan have on my other benefits? 
 

A. For the calculations of employee benefits such as your pension plan, your compensation 
will be your gross salary not reduced by your Flexible Benefit contribution.  Therefore, 
there will be no effect.  Beginning with the 1998 Plan Year, the calculation of your 
maximum Exclusion Allowance for your 403(b) Tax Sheltered Annuities will also not be 
affected by contributions made to the Flexible Benefits Plan. 

 
11. Q. If I pay less in Social Security taxes, will my Social Security benefit be less? 
 

A. Based on current Social Security law, your Social Security benefit at age 65 will be 
slightly less.  The effect will be minimal and would be offset by the amount you save in 
taxes today.  For example, an individual age 55 earning $35,000 per year who contributes 
$500 per year in pre-tax health plan contributions beginning in 1991 would experience an 
annual reduction of approximately $20-$30 in his/her Social Security benefit at age 65.  
Under the same circumstances, an individual age 35 who earns $25,000 a year would 
experience an annual reduction of approximately $80 - $90 at age 65. 

 
12. Q. Can I pay individual life insurance premiums using pre-tax dollars through the 
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Plan? 
 

A. No.  Only employer sponsored group insurance premiums may be paid through Premium 
Redirection.  No insurance premiums may be reimbursed through a Health or Dependent 
Care Account. 

 
13. Q. Am I required to purchase insurance or any other benefits if I enroll in a 

Reimbursement Account? 
 

A. No.  The Reimbursement Accounts are separate options from the insurance options. 
 
14. Q. What does “allocation” mean with respect to a Reimbursement Account? 
 

A. An allocation is the amount of money you elect to have redirected from your pay before 
taxes are calculated which is reimbursable to you upon submission of claims for eligible 
expenses.  These expenses must be incurred during the Plan Year. 

 
15. Q. Are there dollar limits on allocations for the Reimbursement Accounts? 
 

A. Yes.  There is a $300 minimum and a $3,000 maximum limitation on the amount of 
money you may allocate to the Health Care Reimbursement Plan.  There is also a $300 
minimum and a $5,000 maximum ($2,500 maximum if married filing separately) on the 
amount you and your spouse may allocate to the Dependent Care Reimbursement Plan.  
The maximum allocation for the Dependent Care account may not exceed the lesser of 
the employee’s or spouse’s deemed earned income during the coverage period.  If you 
spouse is a full-time student or is disabled and incapable of self-care, then you may be 
able to consider his/her monthly income to be $200 if one qualifying dependent or $400 
if two or more qualifying dependents. 

 
16. Q. How do I estimate expenses to determine my allocation for a Reimbursement 

Account? 
 

A. In order to estimate what expenses you will want to pay through the Plan, you need to list 
your expected non-reimbursable out-of-pocket health care expenses, or dependent care 
expenses for next year.  You may use prior years expenses as a guideline.  Since your 
needs may change from year to year, you must make a new election each year to 
participate in a Reimbursement Account.  Be careful not to overestimate. 

 
17. Q. What happens to amounts left over in my Reimbursement Account at the end of the 

Plan year (i.e. if expenses are overestimated)? 
 

A. If your allocation exceeds your eligible expenses for either Reimbursement Account; the 
balance will be forfeited. This is an IRS regulation known as the Use-It or Lose-It Rule.  
You must carefully plan your salary deductions and may wish to be conservative in 
determining your allocations. 
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18. Q. What happens to amounts forfeited under a Reimbursement Account? 
 

A. Forfeitures revert back to the District. The IRS strictly regulates how the District may 
choose to use these funds, which are often used to help offset the administration costs of 
the Plan.  These forfeitures may not simply be returned to the specific employees whose 
funds were forfeited. 

 
19. Q. How do I receive reimbursement for amounts contributed to a Reimbursement 

Account? 
 

A. Reimbursement is made upon submission of claims to the Plan Administrator for eligible 
expenses. 

 
20. Q. What expenses are eligible for reimbursement under a Dependent Care 

Reimbursement Account?  Under a Health Care Reimbursement Account? 
 

A. Eligible Dependent Care expenses may include those for services rendered to a dependent 
child under age 13 or other tax dependent who is mentally or physically incapable of 
caring for himself or herself whose care allows you and your spouse, if applicable, to 
work.  Please refer to the separate sheet “Qualifying Dependent Care Expenses” or IRS 
publication 503 for restrictions which may apply. 

 
Eligible Health Care expenses may include those medically necessary expenses paid for 
the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention of disease, and for treatments 
affecting any part or function of the body which are not reimbursable through any other 
sources.  Amounts paid for eligible expenses and applied toward deductibles, co-
payments or coinsurance and eligible expenses not covered by insurance may be 
allowable.  Examples of eligible expenses may include services rendered by medical 
doctors, dentists, eye doctors, psychiatrists, psychologists, chiropractors, acupuncturists, 
etc. as well as for travel to obtain medical care, prescription drugs and medically 
necessary equipment and supplies such as glasses and contact lenses (including the 
solutions).  Expenses for general health, expenses for solely cosmetic reasons (with 
certain exceptions), insurance premiums of any kind, and medicines which are not 
Prescription drugs are examples of expenses which are not allowable.  Please refer to the 
separate sheet “Health Care Expenses Reimbursement Plans” or IRS publication 502 for 
further information. 

 
For either Reimbursement Plan, eligible expenses must be incurred during the Plan year, 
not simply paid during that period.  

 
21. Q. Are health care expenses for dependents eligible expenses under a Dependent Care 

Reimbursement Account? 
 

A. No.  Health care expenses for dependents would be considered for reimbursement under a 
Health Care Reimbursement Account, not a Dependent Care Reimbursement Account. 
An exception to this may be in-home nursing services which may be eligible for 
reimbursement under either type of account. 
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22. Q. What constitutes proper claim substantiation for a Dependent Care Reimbursement 
Account?  For a Health Care Reimbursement Account? 

 
A. The IRS requires that the Plan Administrator be provided with certain substantiating 

information before a claim may be processed.  For either Reimbursement Account, a 
completed claim form, signed and dated, and complete provider’s bill is required.  For a 
Dependent Care account, the provider’s tax ID number must be included.  For a Health 
Care account, each applicable insurance carrier’s Explanation of Benefits is required and 
may be acceptable in place of a provider’s bill.   

 
23. Q. How often may I request reimbursement from a Reimbursement Account? 
 

A. You may request reimbursement as expenses are incurred.  Reimbursement checks for 
each account will be issued to you up to twice each month.  Dependent Care 
reimbursements will be limited to the amount contributed by the employee to the Plan at 
the time that the checks are processed.  The Plan Administrator must receive grace period 
claims by March 31st of the year following the Plan year.  Reimbursement checks for 
amounts of $25 or under will not be issued until the grace period. 

 
24. Q. Why should I participate in the Health Care Reimbursement Account if I already 

have medical insurance? 
 

A. The Health Care Reimbursement Account offers reimbursement of health care expenses, 
such as for medical, dental or vision care, which are NOT reimbursable by insurance. 

 
25. Q. What happens if I terminate my employment and have a remaining balance in my 

Health Care Reimbursement Account? 
 

A. You will not be able to receive a cash distribution from your Health Care Reimbursement 
Account upon termination of employment.  You will be allowed to submit claims into the 
Plan Administrator that were incurred during your employment with the District. 

 
26. Q. How do I enroll? 
 
 A. Your enrollment is automatic for the Premium Redirection benefit.  We are assuming that 

all of the employees who are eligible will want to enroll in this program.  Unless you 
complete and return a Waiver Form prior to the deadline date, you will automatically be 
included in this portion of the Plan. 
 

27. Q. If I choose not to participate in the Flexible Benefits Plan during this enrollment 
period, when may I enter the Plan? 

 
A. The option to enter the Plan occurs just once each year, during the designated enrollment 

period.  To participate after the end of this period, you must wait until the enrollment 
period for the next Plan year. 
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29. Q. If I have further questions, whom do I contact? 
 

A. For additional information regarding Flexible Benefits, please contact J.J. Stanis and 
Company, Inc.  Flexible Spending Department, at 877-470-3715. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


